Het Fort Eben Emael

werd gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw om de Belgische neutraliteit te waarborgen in geval van oorlog.  Het fort behoorde tot de modernste in zijn soort en verdedigde, gelegen aan het Albert kanaal en de rivier de Maas, met verschillend kaliber geschut de oostelijke landsgrens. ( het gat van Visé , vanwaar de Duitsers in WO I massaal België binnentrokken.)

Ook was de artillerie van het fort in staat om dichterbij gelegen doelen onder vuur te nemen zoals de bruggen over het Albert kanaal en de rivier de Maas, bedoeld om de Duitse opmars in geval van oorlog te vertragen.

Het fort was echter geen lang militair leven gegund. De Duitsers schakelden het fort binnen 24 uur uit door met zweefvliegtuigen, speciaal hiervoor getrainde commando’s en gebruik van een nieuw wapen ( holle lading ), bovenop het fort te landen.

Eben Emael is nog steeds militair domein, hetgeen de geschiedenis van het fort uit die bewuste dagen ten goede komt, alles is intact gebleven niets geplunderd of in al die jaren verwaarloosd.

De vrijwilligers die er werken hebben het fort tot een museum gemaakt, vakkundig & indrukwekkend.

DAG PROGRAMMA

U reist met eigen vervoer

Locatie: Fort Eben Emael in de Belgische plaats Kanne, vlakbij Maastricht aan de Belgisch Nederlandse grens.

U wordt verwacht om 10.00 uur op de parkeerplaats voor de ingang van het fort, alwaar de gids U zal verwelkomen. De tour, zowel binnen als bovenop het fort, begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

*Tijden zijn ter indicatie.

AANBEVOLEN LITERATUUR.

1. Fort Eben Emael / Tim Saunders
2. Osprey serie Fortess; Fort Eben Emael / Simon Dunstan.
3. The Maginot Line / J.E.Kaufmann, A.Jankovic, P.Lang.
4. The History of Fortification / Ian Hogg.