Het Beleg van Leningrad

Op 22 juni 1941 viel Nazi-Duitsland de Sovjet Unie binnen ( operatie Barbarossa ) met 3,7 miljoen soldaten verdeeld over 3 legers, Noordelijke, Midden en de Zuidelijke legers, ieder leger met een specifiek doel
Legergroep Noord ( Von Leeb ) had de opdracht zo snel mogelijk naar Leningrad door te stoten en de stad in te nemen.

Leningrad ( het huidige St Petersburg ) gelegen tussen de zuidwestelijke oever van het Ladomeer en de Finse golf ontleende zijn politieke betekenis aan de held van de Oktoberrevolutie, Lenin.

Veldmaarschalk Von Leebs legergroep Noord sneed binnen enkele weken na de start van operatie ‘Barbarossa’ Leningrads communiecatielijnen met de rest van Rusland door en was er zeker van Leningrad te veroveren.

De Duitsers vielen aan vanuit het zuiden en liepen stuk op de verdediging van de door de inwoners gegraven antitank greppels rond de stad.

het kwam tot een beleg rond de stad en met artillerie en luchtbombardementen probeerden de Duitsers de stad te vernietigen.

op 8 september 1941 was de omsingeling door het Duitse leger kompleet. Als enige levenslijn resteerde de bevoorrading per boot via het Ladomeer.

Na jarenlange strijd bleef de stad binnen het bereik van de Duitse artillerie, maar begin 1944 werd de stad door de Russen ontzet.

Volgens de officiele Sovjetcijfers waren er 632,252 doden en een miljoen inwoners ( van de 3 ) geevacueerd.

Leningrad blijft als voorbeeld van verzet door de Russen in het geheugen gegrift.

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Vertrek vanuit Amsterdam Airport ( Schiphol) naar St Petersburg met KLM, vervolgens check in hotel. College militair, aansluitend kennismakingsborrel, iedereen verder een vrije avond.

Vanaf 8.00 uur ontbijt om 9.00 uur haalt de gids ons op vanuit de hotellobby.

9.00-11.00 uur verplaatsing met de prive bus en de gids langs 'The road of Life', de enige aanvoerroute naar de stad destijds met de nodige stops van monumenten als 'Flower of life', Baltic wing, Memorial mounting, broken ring ( deel van de authentieke route )

11.00-12.00 uur : Museum " de weg van het leven"

12.30- 13.30 uur : Op weg naar het Oreshek fort met boottour ( Ladomeer)  , vervolgens lunch bij een lokaal restaurant in Kirovsk.

14.00-15.00 uur  : Diorama museum bezoek ( doorbraak van de Russen in 1943 )

15.00- 17.00 uur : terug naar de stad , stoppen bij Nevsky bruggehoofd ( de plaats waar constant en zwaar werd gevochten )

terug naar het hotel, opfrissen en gezamenlijk uiteten.

8.00 uur ontbijt en om 9.00 uur bij de Lobby verzamelen voor een wandeltour met gids door St Peterburg ( gebruikmakend van openbaar vervoer ) naar de historische plaatsen van de toenmalige belegering van de stad en aansluitend bezoek aan het " Siege Museum" totale tijd ongeveer 5 uur, retour hotel voor Militair college en programmering van de volgende dag.

iedereen verder vrije avond.

Een Culturele dag !

Ontbijt vanaf 8.00 uur,  vertrek vanuit de Lobby om 10.00uur naar de "Hermitage" begeleiding met Nederlandse gids door het museum voor de gehele dag. break tussen de middag voor een lunch.

Eind van de dag retour hotel, aansluitend gezamenlijk uiteten.

Een toeristische dag.

Iedereen vrij om St Petersburg op zijn / haar manier te bezoeken.

vertrek vanuit St Petersburg naar Amsterdam airport ( Schiphol)

*Tijden zijn ter indicatie.

              AANBEVOLEN LITERATUUR
    1. 1.The Siege of Leningrad / David M. Glantz.
      2.Leningrad / Anna Reid.