Vietnam oorlog

De Vietnam oorlog is vooral bekend door de Amerikaanse deelname aan de oorlog in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Deze oorlog valt niet los te zien van de Franse koloniale en militaire geschiedenis ervoor en bepaalt daardoor het startpunt van de reis.

Naast de Franse nederlaag in Dien Bien Phu zal ook de Vietnamees-Amerikaanse periode uitgebreid worden belicht met o.a. een bezoek aan Hue, (Tet offensief) en Khe Sanh ( 1968)

De Franse generaal Henry Navarre, opperbevelhebber van de Franse koloniale troepen in Indochina plaatste, onder bevel van kolonel De Castries, het grootste deel van zijn elitetroepen ( parachutisten en legionairs ) in de vallei  van Dien Bien Phu, hopende op een directe confrontatie met de Noord-Vietnamezen en Vietminh, die een frontale aanval zouden uitvoeren op de Franse post van DBP.

Het Franse concept bleek al snel een complete mislukking. Ondanks het vliegveld werd de bevoorrading van mens en materieel steeds onmogelijker. De Vietnamezen leverden een haast onmogelijke prestatie door artillerie en luchtafweer door de jungle te verplaatsen naar de heuvels rondom DBP, van waaruit de aanval zou plaatsvinden.

Op 7 mei 1954 viel de Franse verdedigingspost DBP in handen van de Vietminh en de Noord-Vietnamese troepen.
7 mei staat dan ook als nationale onafhankelijkheidsdag in Vietnam.
Het Franse kolonialisme in Indochina ( Z-O Azië ) was voorbij.

Nadat de Fransen uiteindelijk uit Vietnam en Indo China waren vertrokken (ook bekend als de eerste Vietnamese oorlog) werd VIETNAM opgedeeld in een Noord en een Zuid-Vietnamese zone. De Amerikanen namen de erfenis van de Fransen over en begonnen onder de Kennedy Administratie militaire adviseurs en militaire bijstand naar Zuid-Vietnam te sturen, hun nieuwe bondgenoot in de strijd tegen het communisme.

Al snel stortten de Amerikanen zich volledig in de oorlog tegen Noord Vietnam en de Vietcong, honderduizenden Amerikaanse GI’s werden in de loop der volgende jaren naar Zuid Vietnam gestuurd, tevens werden op grote schaal bombardementsvluchten uitgevoerd op Noord-Vietnam ,de Ho Chi Minh trail en boven de Vietnamese jungle. ( agent orange )

In die jaren escaleerde de ( tweede) Vietnamese oorlog in alle hevigheid. De Amerikanen trokken zich in 1972 terug uit Vietnam. Zd-Vietnam hield op te bestaan in 1975.

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Vertrek Schiphol naar Hanoi
Aankomst Hanoi , check in hotel in centrum van Hanoi.
Iedereen een rustdag na de lange vlucht van Amsterdam, s’avonds gezamenlijk uit eten en kennismaking met gids.

Bezoek militair museum en het Hoa lo prison museum ( tijdens de Vietnamees-Amerikaanse oorlog bekend als het Hanoi-Hilton ) aansluitend  het Mausoleum van Ho Chi Minh en verdere rondleiding door Hanoi met gids.

Vertrek met Vietnam airlines naar Dien Bien Phu ( DBP), check in hotel, college militair , daarna gezamenlijk uit eten.
Bezoek hoofdkwartier generaal Giap met gids en tour rondom de heuvels van DBP en vliegveld, vanwaaruit de aanval plaatsvond.
Middag lunch
Bezoek aan wat er overgebleven is aan het Franse verdedigingsstelsel en het Franse hoofdkwartier van kol De Castries, aansluitend bezoek aan het DBP museum.
Vrije avond

Vertrek met Vietnam Airlines vanuit DBP terug naar Hanoi en aansluitend per vliegtuig naar Hue, de oude keizerstad.  Check in hotel aan de Parfum rivier.

Rondleiding met gids door Hue, langs de plaatsen waar hevig is gevochten tijdens het Tet offensief ( 1968)
Le Loi street, American compound, universiteit, de gevangenis , de bruggen over de Parfum rivier en uiteraard de Citadel.
s’Avonds diner aan de rivier.

Dagtour ; bezoek aan Keh San met prive bus. Belangrijke Amerikaanse basis in de jungle dichtbij de Laotiaanse grens . Ho chi Minh trail !

Vrije dag Hue;  tijd voor culturele & toeristische activiteiten

Vertrek per vliegtuig met Vietnam Airlines vanuit Hue terug naar Hanoi. s’Avonds ter afsluiting van de tour een diner in “the flavour of Hanoi” QUAN-AN-NGON

Voor dag 11 staat er geen gezamenlijk  BT programma , allen een vrije dag voor culturele of toeristische activiteiten.

Retourvlucht van Hanoi naar Amsterdam Schiphol.

Aankomst Amsterdam Schiphol.

*Tijden zijn ter indicatie.

AANBEVOLEN LITERATUUR.

  1. Hell in a very small place, the siege of Dien Bien Phu / Bernard Fall.
  2. Valley of Death, the tragedy at DBP, that led America into the Vietnam war / Ted Morgan.
  3. The Last valley, DBP and the French defeat in Vietnam / M.Windrow.
  4. Memories of war DBP / General Vo Nguyen Giap.
  5. The Vietnam War / G.C.Ward & Ken Burns.
  6. Vietnam, een tragedie 1945-1975 / Max Hastings.
  7. Hue 1968, a turning point of the American War in Vietnam / M.Bowden.
  8. Fire in the streets; The Battle for Hue, Tet 1968 / Eric Hammel
  9. Inside AN LOC ; the Battle to save Saigon April-May 1972 / Van Nguyen Duong