DE GEALLIEERDE LANDINGEN OP D-DAY

Elk jaar op 6 Juni, sinds 1945 vindt de herdenking plaats van de Geallieerde landingen op de stranden van Normandië.

De gehele invasiestrook is 65 kilometer lang en behoort tot de grootste amphibische operaties uit de geschiedenis tot nu toe (tegelijkertijd op de beide flanken van de invasiestranden grootse luchtlandings operaties), dit alles onder de codenaam “Operation Overlord “ ter bevrijding van West Europa.

Rondom de datum van 6 Juni is het er druk, hotels zijn volgeboekt, campings staan vol met historische voertuigen, die rondjes rijden door het coulissenlandschap van Normandië

Het is onmogelijk om tijdens de 5 daagse tour (effectief 3 dagen) het gehele operatiegebied te bezichtigen. Wij hebben daarom een selectie gemaakt van de belangrijkste momenten van de Geallieerde landingen om  een totale indruk te  geven van D-Day.

Om het aantal te bezoeken landmarks, musea, monumenten, begraafplaatsen, authentieke bunkers te beperken volgt hieronder een opsomming van de belangrijkste gemaakte keuzes.

De uitvalsbasis is gedurende 4 nachten een hotel in Caen.

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

Vertrek vanuit verzamelpunt Utrecht Centraal om 10.00 uur s’ochtends op 4 juni 2021. De reis zal ongeveer een 7 tal uren duren met de nodige pauzestops. Aankomst in het hotel in Caen rond 17.00 uur. / check in, opfrissen, etc.

Om 20.00 uur gezamelijk uit eten in een restaurant het centrum van Caen, hiervoor is reeds een reservering gemaakt.

Tijdens de 75e jarige herdenking van D-Day in Normandie worden er zo’n 2 miljoen bezoekers verwacht.

Vanaf 8.00 uur ontbijt 9.00 uur College Militair, de Britse, Canadeze landingssector en verdere verloop van D-Day in de Britse sector. 10.00 uur vertrek naar Arromanches-les-bains voor bezoek aan het landingsmuseum met restanten van de Mulberry haven. Aansluitend Quistreham, Commando museum, verplaatsing naar de Pegasus brug en bezoek landingsgebied Britse paratroepen.- Middaglunch- Om 14.00 uur bezoek Batterij Merville, vervolgens aansluitend naar Ranville in afwachting van de paradropping met een vloot van 35 Dakota’s met 250 para’s in WO II outfit.

Bij terugkomst in het hotel in Caen iedereen verder een vrije avond.

6 Juni ( Memorial day ), de officiële dag van de herdenking op D-Day. Vanaf 8.00 uur ontbijt 9.00 uur College Militair over de Amerikaanse luchtlandingsgebieden van de 82ste en 101ste Airborne en landingssector Utah Beach. Na college vertrek naar Colville sur Mer voor bezoek Overlord museum ( interessant voor het vele Duitse materieel, waaronder een (Panzer IV ) Na museumbezoek door naar St Mere Eglise, bezoek omgeving ( La Fiere ) en het dorp met zijn bekende kerk, waar een parachutist aan hangt, aansluitend het Airborne Museum.

Begin v/d middag vertrek naar St Marie du Mont en omgeving ( Batterij St Marcouf)  middaglunch in 'Le Roosevelt cafe-restaurant’ , Utah beach inclusief landingsmuseum. Na afloop vertrek naar Deadman's corner in St Come du Mont, vervolgens via Carentan terug naar Caen.

Voor iedereen verder een vrije avond.

Vanaf 8.00 uur ontbijt. 9.00 uur college Militair; Omaha Beach en verder verloop na D-Day 1 in de Amerikaanse sector. Vertrek naar Batterij Longues sur Mer, aansluitend bezoek aan Pointe du Hoc. -Middaglunch- bezoek U.S. begraafplaats boven het invasie strand van Omaha Beach.

14.30 uur retour vliegveld Carpiquet ( Caen ) voor inchecken 'Memorial Flight' Deze vlucht vindt plaats om 16.45 uur met een van de Dakota's ( DC3 of DC47 ) boven de invasiestranden.

Om 20.00 uur gezamenlijk uit eten ter afsluiting van de D-Day tour. ( eveneens gereserveerde tafel )

Vanaf 8.00 uur ontbijt
9.30 uur check out hotel.
10.00 uur vertrek naar Nederland, Utrecht CS, verwachte aankomsttijd  17.00 uur
Einde tour

*Tijden zijn ter indicatie.

AANBEVOLEN LITERATUUR.

1.   D Day / Anthony Beevor
2.  The Fury of Battle, a D-Day landing as it happened / Robert Kershaw.
3.  Supplying war, logistiek van Wallenstein tot Patton / M.van Creveld.
4.  Terugblik op D-Day, ooggetuigen vertellen / Martin Bowman.
5. Overlord; The illustrated history of the D-Day Landings / K.Ford.
6. D-Day ships, The allied invasion Fleet June 1944 / Yves Buffetaut.
7. The D-Day Atlas, Anatomy of the Normandy Campaign / Charles Messenger.